У нас вы можете посмотреть бесплатно 親民的品味|教牛肉部位要點揀點煮先好食 唔係越多油花越好食!唔好落黑椒煎牛扒?|TVBPlus или скачать в максимальном доступном качестве, видео которое было загружено на ютуб. Для загрузки выберите вариант из формы ниже:
Если кнопки скачивания не
загрузились
НАЖМИТЕ ЗДЕСЬ или обновите страницу
Если возникают проблемы со скачиванием видео, пожалуйста напишите в поддержку по адресу внизу
страницы.
Спасибо за использование сервиса ClipSaver.ru
#TVBPlus #親民的品味 |教牛肉部位要點揀點煮先好食 唔係越多油花越好食!唔好落黑椒煎牛扒? 今集《親民的品味》帶你去法國揀靚牛肉,究竟草飼牛同穀飼牛有咩分別?草飼牛通常自由放養,以食草為主,脂肪比例較低,肉質更加結實。而穀飼牛以圈養為主,多數食粟米等殻物,油脂較多,肉質比較嫩。若喜愛牛味重就最好選擇草飼牛,牛味會較濃郁!而牛肉肥肉愈多唔代表牛味重,脂肪只係增加口感!仲有今次私心推介嘅法國名牛「夏洛萊牛」,肉質結實,牛味特別香濃,絕對係牛肉控嘅最愛! 揀牛肉仲可以由產地特色入手,澳洲同紐西蘭牛肉多數係草飼放養,肉較結實牛味突出,美國和加拿大牛多數以殼飼圈養,油花分布均勻,適合追求嫩滑口感嘅食客。而唔少人都鍾意食嘅和牛,入口即溶,肉汁豐富,為養出高質素和牛,飼養方式更係無所不用其極,例如畀和牛食朱古力、飲啤酒等等。 唔同牛部位烹調方法都有所不同,快煮、快炒、煎牛扒可以揀選牛柳、肉眼或西冷等背脊部位,牛柳嫩滑、肉眼味濃,西冷油脂適中,滿足唔同口味! 炆燉牛肉都要揀牛腩、牛腱或牛肋條,肉質結實,長時間炆燉後更加入味。 而燒烤或打邊爐,任何部位都可以,但切薄啲口感會更好。 另外,今集仲會介紹超罕有嘅「老饕牛扒」,係肉眼上一條特別嫩滑嘅邊,每隻牛只有1%,牛味濃郁,煎一煎已經好好味! 最後仲有牛扒烹調Tips!煎牛扒落鹽可以抽乾表面水分,更容易煎香。炆燉牛肉時加少少鹽可以令肉質更加嫩滑。反而黑胡椒就唔建議煎嘅時候用,因為好容易煎燶,影響味道。 了解更多東方表行資訊:https://www.orientalwatch.com/zh-hant/ #親民的品味 #楊尚友 #魚子醬 #美食 #食材 #法國 #美酒佳餚 #東方表行 #OrientalWatchCompany #OWCTakeYourTime #TVB #Tvbplus ------------------------------------------------------ 記得Follow 埋TVB Plus嘅social media❤️: / tvbplus.official / tvbplus